Explosief

Het goede nieuws is dat het na jaren van dikke ellende rondom het einde van het jaar nu zover lijkt te zijn dat er een verbod komt op vuurwerk. Stel je eens voor hoeveel schade dat scheelt. Zowel fysiek leed als materiƫle toestanden. Geen overvolle eerstehulpposten meer, geen eindeloze stroom ambulances, politie- en brandweerauto's. Ik noem maar wat.

Het is natuurlijk te bizar voor woorden dat dit niet decennia geleden kon worden bedacht en vooral uitgevoerd. Maar wie weet, komt het er nu van. Al zal er flink wat huilie-huilie worden gedaan door een populatie die ik bij voorkeur schaar onder het kopje oliedom en per definitie een bedreiging voor de eigen en, vooruit, elke soort.

Onbegrijpelijk vind dan vervolgens dat er miljoenen aan compensatie zou moeten worden uitgetrokken voor de zogenaamde noodlijdende vuurwerkbranche. Wat de neuk? Hoe achterlijk is dat? Ik heb totaal geen medelijden met personen die willens en wetens met droge ogen een bijdrage leveren aan een jaarlijks ritueel van rondvliegende ledematen, oog- en gehoorschade en een onvoorstelbare hoeveelheid andere ongelukken. Gewetenloos bakken geld verdienen ten koste van het leed van anderen.

Waarom gaan die compensatiemiljoenen niet direct naar de zorg? Waarom al dat geld niet gebruiken om de zorgverzekeringen te verlagen? Waarom de miljarden aan geleden schade door de jaren heen niet alsnog verhalen op fabrikanten, importeurs en verkopers/dealers?

Goed, ik zal wel te simpel denken en te extreme denkbeelden hebben. Het ligt vast aan mij dat ik helemaal niets kan en wil begrijpen van dit zoveelste bewijs van menselijke idioterie.

Vuurwerk. Booming business. Afschieten die handel. Grapjas.

#waanvandedag