Koplopers

Nederland doet het goed hoor. Het land is koploper gedwongen opnames, staat bovenaan de lijst met het versnipperen van biodiversiteit en gemiddeld 1 op de 5 mensen is aan het opbranden. Gelukkig hebben we voor dat laatste de feniks bedacht. Herrijzen en weer met goede moed doorgaan. Dat is namelijk heel passend bij de gedachte van een maakbaar en succesvol leven. Heel neoliberaal. Neergaan omdat je zo hard werkt (applaus!) en dan ook nog eens opstaan en als herboren nog positiever de volgende mitrailleurlading aan klappen vrolijk incasseren. Tot je gewoon de pan uit flipt, gedwongen wordt opgenomen, dakloos raakt, schulden maakt en verstikt in een web van bureaucratie. Helaas mensen, we hebben een mislukt exemplaar hier. Waar zullen we het dumpen. Afvalcontainerpark met uitzicht op een vuilnisbelt. Prima. Next!

Biodiversiteit is nogal belangrijk. Zonder dat geen slim ecosysteem dat zorgt voor schoon water en schone lucht; een schone leefomgeving. Omdat dit land inmiddels is verworden tot een grote bio-industriële boerderij, gesponsord door biomassacentrales die hele voetbalvelden aan bomen opstoken, leven we met z'n allen op door landbouwgif doordrenkte grond. Stiksofje hier, staalfabriekje daar en racen maar. Naar het afvoerputje. Dank u overheid, dank u koningshuis.

Die uitspraak van Rosa Luxemburg die ik van de week hier neerkalkte, dat je pas je ketens opmerkt als je beweegt, dat geldt natuurlijk in heel brede zin. Uiteindelijk zijn wij allemaal slaven, de minions, het voetvolk, de dwangarbeiders. We dienen slechts één doel en dat is het rijker maken van de fossiele baasjes, de volgevreten 1 procent, de meedogenloze miljardairs. Arm van geest als ze zijn. We kunnen dan wel gezellig heel gemiddeld in een geinig rijtjeshuis met een tuin in een betonnen wijk bedekt met stenen gelardeerd met een laagje smog wonen, omringd door smeltende geasfalteerde uitvalswegen naar nergens die je zo snel als mogelijk naar je kantoor of fabriek afvoeren – uiteindelijk is het slechts een dekmantel, een susmodel. Zolang wij de illusie houden dat we vrij zijn, blijven we zo geketend als wat. Houd het volk koest en ze zijn als was zo zacht. Brood en spelen, je weet toch. En anders werkt verdeel en heers ook heel fijn. Of een combinatie daarvan. Tel uit je ranzige winst.

Koplopers zijn we. Over de hoofden van anderen lopend. Ziende blind. Waar is de opstand, waar is de revolutie, waar is ook maar een sprankje verzet. Ondertussen, hebben we een demissionair (beter: immer disfunctioneel) kabinet met dictatoriale trekken dat de volgende stap zet richting gevangenschap. Een bewijs van vaccinatie om deel te nemen aan het buitenleven. Word wakker. Er is een virus en het gaat niet weg. We moeten ermee leven, mee omgaan. Er gaan mensen aan dood. Net als aan het verkeer, de vervuilde lucht en het verziekte oppervlakte- dus drinkwater. Net als aan de door de kapitalistische wetten gekoesterde consumentenmaatschappij met dodelijke ziektes als obesitas, kankerverwekkend voedsel en totaal klimaatontwrichtend gedrag. En er sterven mensen omdat ze geen andere uitweg meer zien. Of gewoon, omdat ze in plaats van opbranden ruim voor die tijd in een crematorium liggen als gevolg van de voortdurende stress, de spanning, de prestatiemaatschappij.

Oh, kijk. De zon schijnt. Sonne. Rammstein.

#waanvandedag