Natte krant

Krantenberichten maken mij zelden blij. Zoals de voorspelling dat het nog zeker 100 jaar duurt voordat vrouwen en mannen als gelijkwaardig worden gezien. In Nederland. Ons opgespoten zandland staat momenteel op een betreurenswaardige 38e plaats wat sekseongelijkheid betreft. En dat noemt zich dan ontwikkeld en beschaafd.

In deze tijd van allerhande lijstjes kwam er nog iets voorbij, namelijk dat er minder kinderen bijkomen, maar dat de bevolking voorlopig nog wel groeit. En dat ligt aan de migratie. Leuk frame hoor. Maak de dommies nog maar wat banger, want oei, oei, oei, de migranten! Ze nemen ons land over, pikken de banen in, onze tradities worden afgenomen en meer van die angstige holheid.

Uiteindelijk zijn wij allemaal migranten, de hele wereldbevolking. Zonder migratie leefden we nu op een gezellig kluitje in Oost-Afrika, daar waar wij voor zover we weten ooit zijn ontsproten. Zeer waarschijnlijk zouden we in dat geval een genderneutrale taal hebben, zouden we een nomadenbestaan hebben en alleen gebruiken wat echt nodig is om te (over)leven. We zouden naakt en zonder schaamte rond een kampvuur dansen en eindeloos naar de sterren kijken en starend in de verte uitstekend afstanden kunnen inschatten.

Zeg eerlijk: een leven als armzalige loonslaaf in een neoliberaal verziekte wereld of een kort en rijk leven als wezenlijk onderdeel van de natuur die ons nu als vijand voorkomt? Ach, ik heb zelf – heel eerlijk – ook geen idee, behalve dat van de romanticus. Ik weet niet beter dan dat ik ben afgestompt in een prestatiemaatschappij, waar het dichtstbijzijnde groen een kale boomtop achter een flat is en de karige gemeentestruiken vooral als afvalbak dienen. Waar de angst regeert en continu wordt gevoed door volgevreten gekken. Ik zie door boomers geen bos meer. Al is ook dat vast te kort door de bocht. Mea culpa dan maar en op naar de gapende kloof, in vrije val waar de sterren wachten.

#boomers #ongelijkheid #maatschappij #lijstjes #emancipatie #feminisme #migratie