Rekenschap

Onze Grote Leider Markje R zei van de week weer eens sorry. Totaal ongeloofwaardig, zoals altijd. Pas je excuses aanbieden nadat je ook echt niet anders kan. Hugootje danste in al zijn naïviteit nog wat met Janssen en kwam uiteindelijk van een koude kermis thuis. Een koutje heb je zo gevat.

Inmiddels zijn we bijna 80 miljard eurootjes verder in dit verhaal. Da's een boel geld, ouwe. Geld dat is geleend, een voorschot – ofwel: een dikke gok – op de toekomstige generaties, en geld dat we via ons bewierookte belastingstelsel hebben vergaard. De wezenloze rekening van visieloos regeren. Dat geld had dus ook, als je dan toch bezig bent met interen op wat nog moet komen, gebruikt kunnen worden voor structurele bestrijding van armoede, een gezond ziektekostenbeleid en laten we er gelijk wat onwijs goed onderwijs achteraan gooien. Als bonus nog een energietransitie die is gericht op vooral heel veel minder en vooruit, een leuk budget voor meer samen– in plaats van onze iedervoorzichleving.

Maar goed. Lang leve de geketende vrijheid. Want, zo luidt het neoliberale stierenpoepcredo: de consument, de markt, de mensjes kunnen heel goed zelf hun leventjes reguleren. Gewoon heel veel ikke-ikke-ikke. Dat werkt als een tierelier, moet je doen. En dus zitten we in de shit.

Het volk met nul incasserings- en acceptatievermogen brult nu met de wind mee dikke krokodillentranen dat de versoepelingen onverantwoord waren. Een beetje hypocriet, want oh wat waren we allemaal blij met ein-de-lijk alles weer bijna normaal. Abnormaal in mijn ogen, maar oké.

De piek zou nu voorbij zijn, de komende weken moeten we het nog even aanzien. Volgens deskundige nummer zoveel hebben we dan deze slag verloren maar gaan we de oorlog winnen. Eh, welke oorlog? Hoe haal je het in je rare hoofd om met zo'n beeldspraak te komen. Niks strijd, niks oorlog, niks slag. Beetje stoer doen met een uitgeholde nietszeggende kreet, mafkees.

Ondertussen neemt AstraZeneca voor 33 miljard euro een biotechnologiebedrijf over “omdat er nog veel groei zit in het weesgeneesmiddelensegment¨. Lang leve de farmaceutische industrie die uiteindelijk de grote winnaar is van dit hele zieke spel. Precies een van mijn inentingsbezwaren. De miljarden die over de rug van de meest kwetsbaren worden verdiend. Het is niets anders dan een zoveelste voorbeeld van een verrot systeem. De één zijn dood... Maar oké, zolang we onze mondjes houden en gewoon blijven stemmen op partijen die varen op angst zaaien en met graaihandjes stuiplachend hun buikjes rond eten, dan doe je het jezelf aan.

Past dan weer mooi bij dat zinnetje uit Radiohead's Just: “you do it to yourself you do and that's what really hurts”.

#waanvandedag