Trukendoos

Terwijl ik aan dit gereutel begin, vliegt er een tuigje over. Dat betekent dat er de komende 10 tot 15 minuten zo'n beetje elke 30 seconden eentje over ons dak sjeest. Dat gaat dagelijks zo op van die vaste tijden. En dat is grappig – echt hilarisch gewoon – want ik wilde net iets mompelen over ons leefmilieu.

Ik trap namelijk net als iedereen in de kreet dat iets beter voor het milieu is. Dan denk je, prima toch, goed bezig. Totdat het verloren gewaande kwartje valt: het slaat zo ontzettend als een potlood op een loden deur. Er is namelijk helemaal niets, echt niks, te bedenken dat door de moderne mens wordt gedaan wat vervolgens goed is voor onze leefomgeving. Beter voor het milieu bestaat simpelweg niet. Alles, werkelijk alles, is op z'n minst minder goed voor de omgeving. Het milieu wordt er door ons hoe dan ook nooit beter door.

Dat tikt gelijk het waanbeeld aan dat we de wereld moeten redden. Slaat ook nergens op. We kunnen de wereld niet redden, die redt zichzelf uiteindelijk wel, kan dat heel goed en zelfs beter zonder ons. Ze draait haar rondjes tot het op is. Tegen die tijd zijn wij er allang niet meer. Een recente voorspelling gaf aan dat de mens in het meest gunstige geval nog zo'n 10 tot 12 duizend jaar heeft. Daarna is het hier grotendeels door ons eigen toedoen onleefbaar. Tel daarbij op dat de kans aanzienlijk is dat we statistisch gezien worden uitgeroeid door een – over onszelf uitgeroepen – pandemie en de vlaggen kunnen definitief uit. Tenzij we op magische wijze evolueren, zowel fysiek als mentaal. Dat we, daar istie weer, stevig minderen met ons geconsumeer bijvoorbeeld. Doe gek. Red ons van onszelf.

Tja. Zoveel duizend jaar. Dat lijkt veel en lang, maar is eigenlijk, en met een beetje fantasie, te vergelijken met de levensduur van een eendagsvlieg ten opzichte van onze levensverwachting. Peanuts, nootjes. Het stelt geen reet voor joh. Voorbij voor je het weet. Op zich ook wel weer geruststellend. Toch zou ik het leuk vinden als we voor die tijd een beetje lief voor onszelf worden. En daarmee slaan we een flinke slag voor de omgeving waar we niet zonder kunnen; alles wat er in groeit, bloeit, leeft. Dat maakt het leven van ons als eendagsvliegjes een stuk aangenamer.

Om alvast een riskant trucje uit de hoed te toveren: Tricky. Evolution Revolution Love.

#waanvandedag