Hobbelen

Ken je ze? Van die cadeaucodes die je tegenwoordig krijgt als eindejaarsgeschenk? Je mag dan helemaal zelf kiezen wat je cadeautje wordt voor al je noeste arbeid. Best handig hoor. Zo had ik eind vorig jaar gekozen voor twee gratis films. Dus code invoeren en kijken maar, hartstikke leuk joh. Behalve dan dat je vastzit aan zogenaamde geselecteerde toppers. Van Pathé. Nou, dan weet je het wel. Tenhemelschreiend aanbod.

Uit al die ellende kozen we uiteindelijk The Hobbit. Prima vertier hoor, als je verder niet al te hoge eisen stelt aan de rolverdeling m/v. Mijn gottie, wat een masculiene patriarchale rampspoed heeft die Tolkien toch uit zijn mouw geschud. Kon hij ook niks aan doen natuurlijk, zijn slap excuus is dat hij slechts is gevoed door de ranzige wereld waarin we leven. En nog steeds is het wat dat betreft dramatisch.

Sowieso heeft de film weinig om het lijf, soms letterlijk. Want die Orks lopen halfnaakt door het beeld te brullen. En die arme Gollem, de schat. Die moet het doen met een lendenvodje. Tarzan zou er zelfs zijn gespierde neusje voor ophalen. Wat we nog meer zagen en hoorden: een hoop overdreven veldslagen, onmogelijke vecht- en valpartijen, veel gegorgel, gerochel, geschreeuw en trompetgeschal. Eer, geweten, moed, vriendschap, hebzucht, liefde, trots, land, volk. Alle ingrediënten waar alleen al een gemiddelde nationalist een prettig kriebelgevoel van in de onderbuik krijgt.

En toch kijken we. Net als Lord of the Rings destijds. Ja, ooit ook de boeken gelezen (ook toen al met opgetrokken wenkbrauwen en een hoop vraagtekens, maar ja: het was must-read kost!), dus dan mag je de films ook zien, vind ik. Je kunt je afvragen waarom, maar vooruit. Het voegt niets toe aan je leven, geloof mij maar. Alleen, tja, soms moet je gewoon een code inwisselen, dat ook. En ik ondertussen maar denken dat The Hobbit tweedelig was en het precies uitkwam met die rare codes. Nee dus.

Vandaag het drieluik voor €2,99 afgekeken. Want als je A zegt, zeg je B. En C. Alles bij elkaar was het best vermakelijk hoor, heus. Alleen al onze eigen commentaren vanaf de bank in onze thuisbios waren top. We waren het hartgrondig met elkaar eens. Dan weet je waar je het voor doet. Weer een stap verder in onze eenswording.

#waanvandedag #film #bioscoop #hobbit